Sobota, 21 září, 2024

Čerpání dovolené – tipy od Žirafa.cz

Více článků

V letních měsících si zaměstnanci asi nejčastěji plánují dovolenou. Pokud jste tedy v situaci, kdy jste si ji ještě nestihli naplánovat či vás dovolená čeká v příštích dnech, je dobré se ujistit, jaká jsou vaše práva a co může nastat. Tento rok totiž platí trochu jiná pravidla než ten minulý. Je to kvůli tomu, že došlo ke změnám v zákoníku práce, s účinností od 1. ledna 2021. Dovolená se totiž nadále nepočítá podle odpracovaných dní, ale podle odpracovaných hodin.

Kolik dní z dovolené si můžete vzít

Pokud jste u zaměstnavatele odpracovali celý rok, tedy 52 týdnů, máte nárok na dovolenou v jejím plném rozsahu. Nově zavedené pravidla jsou nastavena tak, že se rozsah dovolené počítá v hodinách a přímo se odvíjí od týdenní pracovní doby zaměstnance, která se násobí výměrou dovolené v týdnech. Pokud tedy máte klasický pracovní týden, tedy 40 hodin, pak jako zaměstnanec, který má výměru dovolené 4 týdny, máte nárok na dovolenou v rozsahu 160 hodin.

Na jak dlouhou dovolenou máte nárok

Maximální délka roční dovolené se odvíjí od toho, zda pracujete v podnikatelském anebo ve státním sektoru – vyhledávač práce. V podnikatelském sektoru je základní výměra dovolené 4 týdny. Nicméně běžnou praxí zaměstnavatelů bývá, že zaměstnancům poskytují dovolenou o pár týdnů delší v rámci benefitů. Ve státním sektoru, kde je zaměstnavatelem stát, město či obec, je délka dovolené nejčastěji 5 týdnů. Učitelé tak mají dokonce dovolenou celých 8 týdnů.

- Advertisement -události

Více článků autora

- Reklama -pr clanky

Nejnovější články