Čtvrtek, 27 ledna, 2022

Kvalitní káva si zaslouží kvalitní servis

Více článků

Chtěli byste, aby váš oblíbený nápoj chutnal co nejlépe? Možná nevíte, že nezbytným prvkem pro dosažení nejlepší chuti je materiál, ze kterého je hrnek na kávu vyroben.

I když existuje mnoho různých typů nádob na pití, od plastu přes kov až po papír, materiál, který zvolíte, ovlivní chuť vaší kávy. Například porcelánové hrnky na kávu dominují testu chuti a jsou mnohem lepší než alternativní materiály.

První věc, kterou byste měli vědět o vychutnávání nápoje, je, že prezentace hraje zásadní roli v tom, jak nápoj chutná. Existuje spousta studií, které dokazují, že prezentace pomáhá diktovat chuť, a nepochybně jste to již zažili na vlastní kůži. Kdykoli jdete do restaurace, jídlo není jen tak nasypáno na talíř. Je pečlivě uspořádáno tak, aby lépe reprezentovalo vysoce kvalitní a vkusné jídlo.

Je lidskou přirozeností vnímat kvalitu podle kontextu a používání porcelánového hrnku obvykle znamená, že si užíváte pohodlnější prostředí. Vzhledem k tomu, že porcelán je pevný a neutrální materiál, neabsorbuje chutě a káva chutná přesně tak, jak má.

A jaký porcelán vybrat k jaké kávě?

Pro espresso a lungo je skvělý šálek se silnou stěnou a objemem 30 a 100ml. Typický je pro ně také kónický tvar. Cappuccino chutná nejlépe z oblého porcelánu o objemu 100 – 150ml. A máte-li zálusk na latte či latte macchiato, vhodný je oblý šálek o objemu 300ml.

Z kvalitního porcelánu si nejlépe vychutnáte kvalitní kávu a nákupem kávy Mountain Gorilla nejen uspokojíte své chuťové buňky, ale také věnujete část peněz na záchranu horských goril.

Jak chutná káva z jiných materiálů?

Existuje spousta dalších druhů materiálů na hrnky, ale proč díky nim káva nechutná tak dobře jako z porcelánu?

Keramický hrnek je hodně podobný porcelánu, ale neudrží teplotu tak dlouho. Káva v něm rychleji chladne. Se změnou teploty kávy přichází také změna chuti.

Plast se může zdát jako dobrá volba kvůli své nízké hmotnosti a pohodlí, ale časem tento materiál pohltí pachy a chutě. Pokud z plastového hrnku pijete pouze jeden druh tekutiny, pravděpodobně to není velký problém, ale i různé druhy kávy mohou být absorbovány porézním plastem a časem mohou způsobit zkreslené chutě nápojů.

Asi nejhorší ale nejčastější způsob pití kávy je z papírového kelímku. Když papír zahřejete, zvláště upravený, jako je šálek na kávu, může začít vydávat svůj vlastní pach. To naruší ideální zážitek z chuti nápoje.

Nerezová ocel neabsorbuje chuť, ale protože mnoho společností používá levné materiály, mohou se povrchové úpravy pomalu smývat do nápojů. Navíc v kávě je více než 1 000 sloučenin, které mohou reagovat podivně s kovem.

I když sklo také poskytuje neutrální chuť, káva v něm opět rychleji chladne. A protože káva mění chuť, když se ochlazuje, je nejvhodnější využívat sklenice hlavně pro nápoje míchané s mlékem – jako třeba latté, ve kterém je poměr kávy k mléku minimální.

- Advertisement -události

Více článků autora

- Reklama -pr clanky

Nejnovější články